((( بینش جهانی و الهیّات بین الملل اسلام )))

مطالعات اسلامی روابط بین الملل

((( بینش جهانی و الهیّات بین الملل اسلام )))

مطالعات اسلامی روابط بین الملل

(((  بینش جهانی و الهیّات بین الملل اسلام  )))
این نمابند در برگیرنده مجموعه مطالب علمی است که توسط نگارنده در موضوع های مختلف گردآوری و تدوین شده است. مجموعه مطالب این نماوند در مورد موضوع های مطالعات بین المللی (روابط بین الملل و حقوق بین الملل) و هم چنین شامل مطالب تاریخی و ادبی می باشد.
اینجانب روح الله پیربالائی، دانش پژوه سطح سه حوزه علمیه قم بوده و هم چنین دوره کارشناسی علوم سیاسی را در دانشگاه مفید قم سپری نموده ام. دوره کارشناسی ارشد را در رشته «دیپلماسی و سازمان های بین المللی» در دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه به پایان رسانده و از دانش اساتیدی چون «دکتر محمدجواد ظریف»، «دکتر محمّدکاظم سجادپور»، «دکتر رضا موسی زاده» و «دکتر جمشید ممتاز» بهره مند شدم و هم اکنون هم در دانشگاه تربیت مدرّس تهران، دوره دکترای روابط بین الملل را سپری می کنم.

رایانامه : pirbala@chmail.ir
شماره همراه: 09146469572


آخرین مطالب
۲۷ فروردين ۹۴ ، ۲۰:۴۲

نظریه چیست؟


نظریّه چیست؟ تصویر ذهنی از واقعیّت عینی.

در جهان امروزی هر رشتة علمی، از نظریه­ های مختلفی تشکیل یافته و هر نظریه­ ای هم سه کارکرد اساسی دارد که عبارتند از 1- کارکرد توصیفی 2- کارکرد تبیینی 3- کارکرد تحلیلی. با اینکه از واژه­ ی نظریه، تعریف­ های گوناگونی شده؛ ولی به نظر می­ رسد با بیانی ساده، می توان نظریه را اینگونه تعریف کرد؛ نظریه عبارت است از «تصویر منظّم ذهن از یک پدیده و واقعیّت عینی»؛ به عبارتی وقتی ذهن انسان با پدیده­ های طبیعی (مانند آتشفشان و کسوف) و یا با واقعیّت­ های اجتماعی (از قبیل جشن و جنگ) رو به رو می ­شود و آن پدیده ها را از نزدیک با دقّت مشاهده می­ کند، تصویری از آن پدیده و واقعیت­ ها در خود ایجاد می کند که در ساده­ ترین حالت یک تصویری است که قابلیّت توصیف دارد. تصویر توصیفی، در واقع پاسخی به «چیستی پدیده و یا ماهیّت واقعیّت» است. این تصویر ذهنی می­ تواند در مرحله بعدی کامل­ تر شود و به یک تصویر تبیینی مبدّل گردد؛ به عبارتی به پرسش «چرائی پدیده و یا علّت واقعیّت» پاسخ دهد. در مرحله نهائی، نظریه باز هم می تواند فراگیر شده و یک تصویر تحلیلی از یک پدیده به ما ارائه داده و به پرسش «چگونگی و سازوکار شکل­ گیری یک پدیده» پاسخ دهد و در این مرحله است که یک پژوهشگر می­ تواند اقدام به پیش­ بینی کند. تا زمانی­ که یک دانشمند به سه پرسش اساسی «چیستی، چرائی و چگونگی» در مورد پدیده­ ای پاسخ ندهد، نمی تواند وقوع پدیده ای پیش بینی کند.

در پژوهش ­های علمی، در صورتی­ که بخواهیم یک پدیده و یا وضعیّتی را توصیف کنیم، فقط به یک «سامانة واژه­ گان» و به عبارتی به «منظومة مفهومی» نیاز داریم تا با استفاده از آنها، به چیستی آن پدیده پاسخ دهیم. در این مرحله ما با به کارگیری چندین اصطلاح و مفهوم، پدیده­ ای را توصیف می کنیم. امّا در شرایطی که بخواهیم یک پدیده را تبیین کنیم، بایستی به پرسشِ چرائی در مورد آن پدیده پاسخ دهیم. در این صورت بایستی از یک «چارچوب نظری» استفاده کنیم تا با به کارگیری مجموعه­ ای از گزاره­ ها و قضایای مبیِّن آن پدیده را تبیین کرده، و علّت فلسفی و به وجودآورندة آن پدیده را به دست آوریم. در نهایت هم، ما برای تحلیل یک پدیده، نیازمند یک «روش منطقی» هستیم تا با استفاده از آن روش، چگونگی و مکانیسم پدیداری یک پدیده­ ای را تحلیل کرده و حتّی در مورد وقوع موارد مشابه آن پدیده دست به پیش­ بینی بزنیم.

در یک توضیح اجمالی، برای توصیف(Description)  یک پدیده به مجموعة مفاهیم نیاز داریم و برای تبیین    (Explanation) از مجموعه­ ای از گزاره­ ها استفاده می کنیم و هم­ چنین به منظور تحلیل (Prediction) به مجموعه­ای از گزارش­ ها نیاز داریم. مسلّم است که مجموعه مفاهیم، یک گزاره را تشکیل می­دهند و مجموعه گزاره­ ها هم یک گزارش را به وجود می­آورند.



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۱/۲۷
روح الله پیــربالائی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی