روستای پیربالا
آشنائی مختصر با روستای پیربالا؛ شهرستان مرند؛ آذربایجان شرقی.
روستای پیربالا درلغت نامه دهخدا:
پیربالا: دهی است از دهستان یاقچی بخش مرکزی مرند. واقع در 17 هزار گـزی (گز واحد طول است که ذرع هم گفته می شود و هر «گَــز» برابر با 16 گره و 104 سانتی متر می باشد.) جنوب باختری مرند و 8 هزار گزی شوسه مرند به خوی. جلگه و معتدل و دارای 420 تن سکنه و محصول آنجا غلات و زردآلو و انگور. شغل اهالی زراعت وگله داری و راه آن مالروست. (فرهنگ جغرافیائی ایران؛ جلد4)
محاسبه فاصله شهرستان مرند تا روستای پیربالا: تبدیل واحد اندازه گیری گَـز به متر(17000 گـز × 104 سانتی متر = 1768000 سانتی متر: تقریباً 18 کیلومتر )
دریافت فایل مطلب آشنائی با روستای پیربالا
***************************************************************************
اکنون پیربالا روستائی است سر سبز در دامنه کوه میشو و با جمعیتی بـالـغ بـر ۹۰۴ نفــر و در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهرستان مرند واقع شده است. براساس اطلاعاتی که در سنگ قبر مرحوم شیخ ربانی «پیربابا بن برّالدین» موجود است، شکل گیری روستای پیربالا به دوران صفویه بر می گردد و این روستا حداقل ۵۱5 سال قدمت دارد. به نظر می آید که زمان دقیق تأسیس روستای پیربالا به دوران پیش از تاجگذاری شاه اسماعیل صفوی باز می گردد. شاه اسماعیل صفوی در سال ۱۵۰۰ میلادی در حالی که 13 سال داشت، سلسله صفوی را تاسیس کرد و مذهب شیعه را در ایران آن زمان به صورت رسمی ترویج نمود. البته باید خاطر نشان کرد که روستای پیربالا قبلاً در منطقه سُو توکولن دیوغ (آبریز دوگاو) بوده که اهالی آن به علت سرمای شدید در فصل زمستان به درّه پایین دست فعلی نقل مکان کرده اند. به نقل از جناب آقای محمّد حضرتی؛ در کتاب «مرند؛ شهر نوح پیغمبر» نام سه تن از اهالی روستای پیربالا به عنوان معتمد و ریش سفید ذکر شده است که این سه نفر عبارتند از: 1- محمّد محمدی 2- جعفر مصطفی زاده 3- زین العابدین جعفری .
عمده محصول این روستا برگه زردآلو و قیصی و هم چنین مغز گردو است. می شود گفت تعداد طلبه های این روستا بیش 50 نفر می باشد. در ضمن اعضای شورای اسلامی روستا در دوره چهارم عبارتند از 1- حاج حسن اللهوردی پور 2- آقای حسین محمّدی 3- آقای حسن نجفی و آقای ناصر جلیلی هم به عنوان دهیار روستای پیربالا در این دوره انتخاب شده است.
دریافت مقاله چشم زخم در روستای پیربالا
توضیحات: جهت آشنائی بیشتر.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
لطفاً به ادامه مطلب بروید.
سنگ قبر مرحوم شیخ پیربابا بن برّالدین؛پیراوستی
سنگ قبر مرحوم» پیــربـابـا بـن بــّرالـدیـن «حدود 20 سال پیش توسط افراد ناشناسی شبانه شکسته شد و اکنون خواندن عبارات عربی سنگ قبربه سختی ممکن است. بنده تلاش کردم این عبارات را درحدّ توان خود بخوانم امّـا بعضی از کلمات به خاطر شکستگی سنگ، ناخوانا هستند نکته دیگر اینکه هردوطرف سنگ قبر حکّـاکی شده وطرف زیرین آن دارای نقش وآیات قرآنی می باشد برروی سنگ مقبره مرحوم « پیـربـابـا بـن بــرّالـدیـن» به زبان عربی چنین نوشته شده است .
قـد تـوفـّی الشـابّ المـقبـل الراسـخ الربـّانـی... (ناخوانا) و الـمشـایـخ الصـمـدانی شیـخ پیـربـابـا بـن بــرّالـدیـن... (شکسته) بـن شیـخ بـابـا...... (کامـلاً شـکستـه و نـامـعـلـوم) علـیـه الرحـمـه فـی شـهـر ذی الـقـعـده سـنـه تـسـعـمـائـه وسـتّـه.
ترجمه عبارات خوانای عربی سنگ مقبره :
مفهوم عبارات عربی این است که: شیخ پرهیزگار و جوانمرد استوار خداترس، مـرحـوم شیخ پیربابا پسر بـرّ الدین فرزند شیخ بابا (رحمت خدا براو) در ماه ذی القعده سال ( 906 ) نُـه صـد و شـش قمری وفات کرده است.
وجه تسمیه و علت نامگذاری روستای پیربالا:
به نظر می رسد که کلمه «پیربالا» بر گرفته از واژه «پیربابا» می باشد. دلیل اینکه چرا کلمه پیربابا به پیربالا تبدیل شده است دقیقاً معلوم نیست، برای این تغییر و تبدیل سه احتمال وجود دارد:
احتمال اول: شاید به مرور زمان در زبان محاوره مردم این منطقه، کلمه پیربابا به پیربالا تبدیل شده است و این تبدیل هم در اثر گذشت زمان و سپری شدن سال های متمادی اتفاق افتاده است و این تغییر هم یک اتفاق معمولی و طبیعی بوده است.
احتمال دوم: «بالـا» در زبان آذری به معنی «فرزند و نواده» می باشد و به احتمال قوی، ساکنان روستای پیربالا فرزندان و نوادگان «شیخ پیربابا بن برالدین» باشند؛ به همین خاطر هم این منطقه «پیربالا» نامیده شده است چرا که پیربالا به معنی «فرزندان و نوادگان پیربابا» است.
احتمال سوم: یک احتمال ضعیف هم این است که به دلیل قرار گرفتن قبر مرحوم شیخ پیربابا در بالای روستا، این منطقه «پیــرِ بـالـا» نامیده شده است.
به نظر بنده خوب بود فقط از شدت رنگ زرد کاسته شود .
با تشکر